Održan četvrti sastanak projekta TRANSGEO s posjetom inovacijskom centru OMW-a

Međimurska energetska agencija d.o.o. je od 7. do 9. rujna 2024. godine sudjelovala na sastanku parterskog konzorcija projekta TRANSGEO – Revitalizacija napuštenih bušotina za eksploataciju geotermalne energije, financiranog iz programa Interreg Central Europe (2021 – 2027).

Sastanak je održan u gradu Beču (Austrija) u trajanju od 3 dana te je obuhvaćao sljedeće aktivnosti:

  • Pregled projektnih aktivnosti te rasprava o njihovom napretku
  • Rješavanje pitanja vezanih uz financiranje projektnih aktivnosti i raspodjelu budžeta
  • Radionice vezane uz razvoj planiranog IT alata, kataloga kriterija te baze podataka.

Osim službenog dijela, partneri su posjetili i OMW-ov Innovation & Technology Center u gradu Gänserndorfu u kojem su im predstavljeni načini i tehnologije za istraživanje i eksploataciju fosilnih resursa (prvenstveno nafte i prirodnog plina). Osim toga, voditelji centra podijelili su iskustva OMW-a s geotermalnim resursima te planove da se u budućnosti djelatnost poduzeća okrene istraživanju navedenih, geotermalnih potencijala.

Samom sastanku i posjetu inovacijskom centru prisustvovali su partneri projekta TRANSGEO iz 5 partnerskih zemalja (Njemačka, Austrija, Hrvatska, Mađarska i Slovenija) te predstavnici Zajedničkog tajništva programa Interreg Central Europe (2021 – 2027).

Projekt TRANSGEO započeo je 1. svibnja 2023. godine te traje 36 mjeseci, odnosno do 30. travnja 2026. godine. Osnovni cilj je iskoristiti postojeću eksploatacijsku i proizvodnu infrastrukturu korištenu u nekadašnjoj industriji nafte i prirodnog plina, u svrhu istraživanja njezinog geotermalnog potencijala i iskorištavanja geotermalne tehnologije. Pritom su projektne aktivnosti usmjerene na strukturne promjene u industriji ugljikovodika za prijelaz na održivu energiju, promicanje primjene geotermalne energije, produžetak vijeka trajanja postojeće infrastrukture, daljnje korištenje radne snage, kontinuirano smanjenje emisija CO2 te procjenu geotermalnog potencijala na 8 pilot područja u 5 zemalja partnerica, pri čemu su u Hrvatskoj Savica (u Gradu Zagrebu) i Mihovljan (u Međimurskoj županiji) prepoznati kao najprikladniji za potrebe projekta.

Konačno, ukupni budžet projekta iznosi 2.608.907,80 EUR od čega budžet MENEA-e iznosi 227.026,80 EUR.

Sadržaj ovog članka isključiva je odgovornost Međimurske energetske agencije d.o.o. i ni pod kojim uvjetima ne odražava stav Europske unije i/ili Upravljačkog tijela.