MENEA zajedno s nekolicinom regionalnih dionika sudjelovala u pripremi priloga Dome, topli dome objavljenog u Međimurskim novinama

Već drugu godinu za redom Međimurska energetska agencija d.o.o. je zajedno sa svojim osnivačem Međimurskom županijom i uz još nekolicinu regionalnih dionika na poticaj redakcije Međimurskih novina sudjelovala u pripremi posebnog priloga Dome, topli dome koji objedinjava ključne energetske teme kao i probleme s kojima se u svakodnevnom životu susreću čitatelji jednog od najpopularnijih tjednika u Međimurskoj županiji u vrijeme povećanih troškova energije i klimatske krize na što su u posljednjim godinama posebno ranjiva kućanstva koja žive ili su u riziku od energetskog siromaštva.

Navedeni prilog između ostaloga sadrži korisne savjete o energetskoj učinkovitosti doma kao i savjete o učinkovitom grijanju, o važnostima solarnih panela kao i prednostima niskoenergetskih montažnih kuća koje pružaju kompetentne stručne organizacije iz područja energetike i stanovanja. U izradi priloga sudjelovala je i Međimurska energetska agencija d.o.o. u sklopu provedbe uobičajenih aktivnosti projekta CEESEU-DIGIT (Dizajn i provedba regionalnih javnih inicijativa za pravednu energetsku tranziciju održive energetske unije Srednje i Istočne Europe) financiranog iz programa LIFE. Glavni cilj projekta je između ostaloga potaknuti (socijalno) pravednu energetsku tranziciju te osigurati da ni jedan pojedinac ni regija ne budu izostavljeni u tom procesu. Koncept pravedne energetske tranzicije usko je vezan uz problem energetskog siromaštva koji se pojavljuje kada kućanstvo ne može osigurati minimalnu razinu potrošnje energije potrebne za zadovoljenje osnovnih životnih potreba i učinkovito sudjelovanje u zajednici.

S obzirom da je cilj projekta CEESEU-DIGIT povećati svijest te osigurati podršku socijalno ugroženim skupinama građana, osobito onima koji su pogođeni energetskim siromaštvom, Međimurska energetska agencija d.o.o. u sklopu svojeg članka objavljenog u prilogu Dome, topli dome savjetuje građane kako promijeniti svakodnevne navike i tako na jednostavan način uštedjeti energiju sada kada dolazi hladnije vrijeme popraćeno većim računima za grijanje. Na ovaj način energetski siromašna kućanstva mogu postati aktivni sudionici u energetskoj tranziciji te kroz vlastite investicije i intervencije u energetsku učinkovitost potaknuti i druge da se uključe u proces.

 

Izradu članka sufinancirala Europska unija. Iznesena mišljenja samo su mišljenja autora i ne odražavaju nužno stajališta Europske unije ili CINEA-e. Ni Europska unija ni tijelo koje dodjeljuje bespovratna sredstva ne mogu se smatrati odgovornima za njih.