Javni poziv za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24) – Rok za prijavu: kraj kalendarske godine

 

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavljuje

JAVNI POZIV

ZA POTICANJE UGRADNJE FOTONAPONSKIH ELEKTRANA U OBITELJSKIM KUĆAMA (EnU-2/24)

Predmet Javnog poziva za poticanje ugradnje fotonaponskih elektrana u obiteljskim kućama (EnU-2/24) (u daljnjem tekstu: Poziv) je neposredno sufinanciranje projekata ugradnje fotonaponskih elektrana za proizvodnju električne energije za vlastitu potrošnju (u daljnjem tekstu: Projekt) u postojećim obiteljskim kućama.

Fotonaponske elektrane mogu biti postavljene na postojeće obiteljske kuće ili na postojeće pomoćne građevine uz obiteljsku kuću.

Za sufinanciranje su prihvatljive isključivo fotonaponske elektrane koje su ugrađene i puštene u pogon u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 29. prosinca 2023. godine, stupnja korisnog djelovanja ugrađenih fotonaponskih sunčanih modula najmanje 18%.

Postojeća obiteljska kuća u smislu Poziva je zgrada:

  • koja je izgrađena temeljem građevinske dozvole ili drugog odgovarajućeg akta sukladno Zakonu o gradnji („Narodne novine“ broj 153/13, 20/17, 39/19, 125/19) i svaka druga koja je navedenim ili posebnim zakonom s njom izjednačena,
  • u kojoj je više od 50% bruto podne površine namijenjeno za stanovanje i
  • koja zadovoljava jedan od dva navedena uvjeta:
    • ima najviše 3 (tri) stambene jedinice,
    • ima građevinsku bruto površinu manju ili jednaku 600 m2.

Ovim Pozivom osigurava se provedba članka 4. stavka 5. Zakona o provedbi Uredbe Vijeća (EU) 2022/1854 o hitnoj intervenciji za rješavanje pitanja visokih cijena energije („Narodne novine“ broj 71/23) i mjere OIE-3 Integriranog nacionalnog energetskog i klimatskog plana Republike Hrvatske za razdoblje od 2021. – 2030. „Poticanje korištenja OIE za proizvodnju električne i toplinske energije“.

Cilj Poziva je povećanje proizvodnje energije i udjela OIE u ukupnoj potrošnji energije te posljedično smanjenje emisije stakleničkih plinova. Procjenjuje se da će provedbom Poziva biti sufinancirano oko 1000 ugrađenih fotonaponskih elektrana.

Korisnici sredstava u smislu ovog Poziva su fizičke osobe – građani, vlasnici ili suvlasnici obiteljske kuće koji su u trenutku puštanja fotonaponske elektrane u pogon imali prebivalište na adresi i mjestu kuće.

Fizičke osobe – građani koji na adresi i mjestu obiteljske kuće obavljaju gospodarsku djelatnost nisu korisnici sredstava Fonda u smislu ovog Poziva.

Prijavitelji koji su ostvarili pravo na sredstva Fonda po prethodno provedenim dodjelama sredstava za sufinanciranje predmeta Poziva ne mogu ostvariti pravo na sredstva po ovom Pozivu.

Ukupno raspoloživ iznos sredstava Fonda po ovom Pozivu je 4.880.000,00 eura.

Fond će po ovom Pozivu dodjeljivati sredstva donacija sukladno Pravilniku o uvjetima i načinu dodjeljivanja sredstava Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te kriterijima i mjerilima za ocjenjivanje zahtjeva za dodjeljivanje sredstava Fonda („Narodne novine“ broj 88/24) (u daljnjem tekstu: Pravilnik). Sredstva se dodjeljuju u visini od 600 eura po kW nazivne snage ugrađene fotonaponske elektrane, a najviše do 50% opravdanih troškova Projekta.

Prihvatljivi i opravdani troškovi po ovom Pozivu su troškovi izvođenja radova, što uključuje nabavu i ugradnju sustava i opreme, kako slijedi:

  • fotonaponski sunčani moduli, njihovi nosači (potkonstrukcija), pretvarači (inverteri), DC i AC razvod,
  • regulacijska, mjerna i oprema za prikupljanje i prikazivanje podataka,
  • oprema obračunskog mjernog mjesta,
  • ostala oprema za pravilan rad sustava,
  • građevinski radovi nužni za ugradnju prethodno navedene opreme (kabelski prodori, betoniranje postolja i sl.),
  • gromobranska instalacija FN elektrane.

Opravdani su isključivo troškovi nastali u razdoblju od 1. siječnja 2023. godine do 29. prosinca 2023. godine.

Radi izbjegavanja dvostrukog financiranja prihvatljivih troškova prilikom prijave na Javni poziv, prijavitelji su dužni voditi računa da za prijavljeni projekt nisu ostvarili pravo na bespovratna sredstva iz drugih javnih izvora financiranja, na način da ukupan iznos odobrenih sredstava iz svih javnih izvora ne čini 100% prihvatljivih i opravdanih troškova.

Fond opravdanost troškova utvrđuje uvidom u Potvrdu za trajni pogon, račune izvođača radova te prijavni obrazac.

Podnošenje prijava na Poziv započinje 4. studenog 2024. godine u 9:00 sati.

Poziv traje do isteka kalendarske godine ili do iskorištenja sredstava, ovisno o tome koji uvjet prije nastupi. Obavijest o privremenom/trajnom zatvaranju Poziva bit će javno dostupna putem mrežne stranice Fonda www.fzoeu.hr.

Više informacija o Javnom pozivu i potrebnoj dokumentaciji nalazi se na službenim stranicama Fonda.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Izvor fotografije: andreas160578/Pixabay